onsdag 30 april 2014

Valborg med snöflingor i håret

Nu kom vinterväder tillbaka, inte så farligt här i samhället men runt om. Tacksam att vi inte är ute i stugan, där blev det vitt på marken rejält. Det blev ingen brasa heller, vi gottade oss i fåtöljerna och tittade på Robert Gustavsson. Jätteroligt, verkligen min humor. Jag gillar inte allt han gör, inte det där hyreshuset där han spelar tre olika åldrar, men det här var kul, gav upphov till många skratt så tårarna rann.  Ett gott skratt förlänger livet sägs det, så nu fick jag väl nån dag till då.
En vy från augusti, dimma över Molnbyggen - den där lilla löjliga fyrkanten nere t.v är irriterande. Det är stolpen till bryggan....

#52/100

tisdag 29 april 2014

En liten utflykt

tack vare käre bror så fick vi göra en sväng till en liten skogstjärn nåt mil bort. Han hade inhandlat en liten eka och skulle lägga den i just den tjärnen och behövde lyfthjälp, så vi åkte dit. Det var en fin upplevelse, fågelsång och jättefint med det spegelblanka vattnet. Några bilder blev det också. Tyvärr så hade jag för lågt ISO, bara 100 i början och det resulterade i mycket dålig skärpa på många av bilderna. Men jag tycker ändå att det är ögonblick att minnas - jag gillade det skarpt! Naturens eget konstverk, mycket modernt tycker jag och att vi också stötte på ett punk-troll därute och att jag lyckades få med det på bild, gjorde ju inte saken sämre. Sen var det brorsan då, tyvärr trillade han inte i för det hade ju varit ganska kul att få fota, men speglingarna var inte heller fy skam! Det blir säkert många abborrar i den där pölen framöver.
#51/100








måndag 28 april 2014

Det närmar sig...

Vi har haft så härligt vårväder i över en vecka men nu kommer varningarna att snö och kyla är på väg. Jag hoppas innerligt att de har fel, de där väderspåmännen och -kvinnorna. Faktiskt är de de enda som har betalt för att ljuga, så jag skulle inte alls bli förvånad om solen fortsätter att stråla, inte ledsen heller. Det som skrämmer är ju att sommaren kanske inte blir just så där härlig som den var förra året. Den dagen den sorgen!
Vitsipporna blommar fortfarande, den här vänder sig mot solen för att tina upp efter den kallare natten. Vi har hela gården full av de vita stjärnorna, snart blir de ersatta av små söta kärrvioler. Vilken tid vi har framför oss!
#50/100

torsdag 24 april 2014

Arbete befordrar hälsa och välstånd

Och förhindrar många tillfällen till synd. Och idag har jag inte hunnit med så mycket synd heller. Men väl arbetat. Började med att kolla in Malou i morse. Hon har tiggare som tema den här veckan. Intressant och beklämmande. Ska vi skänka pengar eller inte? Jag blir illa berörd och vänder mig bort men ska ta en funderare på att ev göra annorlunda. Turligt nog har vi inte många som tigger på våra gator. 
Men som sagt jag har jobbat. Först hämtat grovt grus till lite dränering, lastat ur och kört det i skottkärra till av Guben önskad plats. Staplat ved, fixat lunch, kaffe och så småningom middag, tagit en powernap på altanen, hjälpt Guben med i mina ögon ovärderliga råd när han satt upp vindskivor på friggeboden. Förstås har jag också fått varit behjälplig med handräckning av verktyg mm. 
Så jag har varit nyttig idag, eller?
#49/100

onsdag 23 april 2014

Födelsedag idag

Inte jag men väl min yngsta dotter. Så ett stort grattis till henne och hoppas att hon får en toppendag med sin familj. Själva sitter vi här ute i stugan och gottar oss i solskenet, och jag utan att göra något nyttigt alls; jag bär blommorna ut och in, lagar lite mat och serverar på papperstallrikar, mår jäkligt bra helt enkelt. Tittar på Malou medan Guben spikar på nya dasset. Han tycker det är stort nöje att snickra men nu är det färdigspikat för den här våren, det tycker han själv iaf. Men vänta bara tills han vilat sig i ett par veckor, då sätter han igång igen!
#48/100

tisdag 22 april 2014

Vår!

Vitsipporna blommar för fullt och solen flödar - jag trivs!
#47/100

torsdag 17 april 2014

Glad Påsk allesammans

Sitter här ute i bushen och väntar på vårvädret. Idag har det känts långt borta, det har blåst isande kallt men inne stugan är det varmt och gott, tack och lov. Våra påskgäster - om man nu får säga det om barnen och deras familjer - har börjat anlända. Vi baxade in deras husvagn här på gården, den är större än vårt hus tror jag! men med lite möda och förenade krafter så fick vi den på plats och nu ligger de där och sover. Själv ska jag strax krama kudden också, men kan berätta att vi troligen har haft påskkärringbesök i närheten, det glänser här och där i skogen av silverstenar.... Spännande värre!
I morgon kommer resten och som traditionen bjuder så ska det ju bli angling på sjön, men vi har varken mört eller is så det vete sjutton hur det ska gå?! Vi lär i alla fall få lite sill och ägg, det blir roligt. Tills dess, parkera kvasten och sussa gott!

#46/100

tisdag 15 april 2014

Mosippan

Uppväxt som jag är på en plats där tallheden var närmaste granne, så har mosippan följt mig sedan barnsben. Lika lycklig blir jag fortfarande när den vanligtvis i början av maj, står där och lyser i den magra, sandiga jorden bland tall och ljung. Även då, för så länge sedan, var den  fridlyst och kanske just tack vare det hittar jag den på samma ställen, lockar mig att plocka den men jag avstår, bättre att ta ett foto!
Här är dagens bild och se, nu har solen lockat fram den i all sin prakt, ingen blygsamhet här inte.
#45/100

måndag 14 april 2014

Blomman för dagen


Nu väntar sängen - jag är förtvivlat trött! 

Vårtrött?

I morgon ska jag försöka fånga mosippan, och då ska den 'titta' på mig


#44/100

söndag 13 april 2014

Fototriss del 255: Personligt

Vilken svår uppgift! Att lämna ut sig själv eller någon annan, nej det ligger egentligen inte för mig men nu har jag letat och funderat, vad är OK och inte. Bedöm själva.
Orkidéer var mitt första val, jag gillar sådana och dom kan stå ut med mig, men vid närmare eftertanke så får de inte ingå i fototrissen. Nej så här blev det.

Första bilden, yngst och äldst i familjen, är min favorit. Vad viskar hon för personliga saker i morfars öra? Älskar dig, morfar, är inte alls omöjligt! (Hoppas att Guben inte tycker att jag gått över hans gräns)
Nästa bild är verkligen personlig, det är en egenhändigt målad tavla, Vinteräpplet, som jag är ganska nöjd med.
Och bild nr tre, en av mina lysande idéer och den får ni gärna skratta åt! I höstas staplade jag ved i en stor cirkel, tom inuti, för där inne skulle jag sitta i under vintern och fotografera älgar. Hade tänkt att placera ut saltsten åt dem, så jag gjorde fina gluggar att placera objektivet i, men som så ofta så stannar det vid tanken. Inte blev det nån älgfotografering, men veden har nog torkat bra därunder. Och egentligen så var idén riktigt smart!
Vill du se fler personliga bilder? Kolla den här länken Fototriss 255

#43/100




fredag 11 april 2014

Rättvik Bowling & Krog

Ikväll var vi, sex - jaja, tanter - här för att spela bowling och uppvakta en i gänget som fyllde jämna år. Hur många är väl oväsentligt.
Vi skulle spela bowling först och sedan middag. Discobowling gör att åtminstone jag skärper mig mer, jag måste koncentrera mig på pilar och prickar men det far runt en massa discoljus också, det förenklar ju inte precis. Det gick hyfsat men inte mera, men vi hade roligt iaf.
Sen var det dags för mat. Först fick vi vitt bröd, mycket gott, med en chili?röra till. Vi åt vitlöksgratinerade blåmusslor till förrätt, gottgott. Serverades gratinerade i sina skal med en god tabascomajonnäs och vitlöksbröd. Önskade mig lite mer salt på brödet.
Som varmrätt valde jag flankstek medium rare med grillad paprika chimichurri. Den serverades tillsammans med, för min del, tryffeloljeslungad sidesallad som var jättegod. Dessutom fick jag tre olika kryddsmörblandningar, en skysås och två olika smaksatta salter. Köttet var lite för rött, skulle kanske ha valt medium och det var osaltat eller mkt lätt saltat så tillbehören behövdes verkligen.
Till detta serverades husets vita vin.
Restaurangen är smakfullt inredd och vi kände oss verkligen välkomna och fick mycket god service av den trevliga personalen.
Sedan var det ett elände att dela notan, men vi fick god hjälp med det också.
Är verkligen ett ställe jag kan rekommendera, fastän det var ganska hög musik ute i bowlinghallen så var själva restaurangen riktigt bra ljudisolerad.

#42/100

torsdag 10 april 2014

Främmande dator, inga bilder

Jag passar barnbarn ett par dagar, absolut inget betungande för de är snälla och rara, lika mormor förstås :-))! Så det är bara mysigt.
Föräldrarna har åkt på bröllop långt uppe i fjällvärlden. Ett hejdundrandes bröllop verkar det som, totalt fyra dagar. Men de ska väl bli rejält gifta då, bra de! Så förhoppningsvis kan de komma upp i våra antal år, mina och gubens. Vi har i sommar varit gifta i 48 år och har inga planer på att bryta upp, visst har vi väl önskat varandra all världens väg ibland, men det har räckt med det. Och det är bara att acceptera läget; den där riddaren i vit rustning som kommer galopperande och sveper iväg med mig, han finns inte! Men den jag har är minst lika bra, han kommer med 4-hjuling eller skoter och bjuder mig skjuts även om jag får knuffa på ibland - och förresten så kan jag inte hålla mig kvar på en galopperande häst! Så det så!
I morgon ska vi uppvakta en väninna som fyller jämna år, 70 minsann. Det är otroligt att vi har kommit upp i dom åren, det ska ni veta - vi känner oss definitivt inte en dag äldre än tjugofem! Skulle vara någon måndagmorgon iså fall.
Hur vi ska fira henne? Psst, det säger jag inte, tänk om hon läser min blogg, det ska ju vara en överraskning! Återkommer i morgon eller på lördag....
Nu ska jag sova, är jättetrött och ska upp tidigt, barnen ska till skola och dagis.

#41/100

onsdag 9 april 2014

Påsk snart igen

och de senaste tio-tolv åren har familjen samlats på långfredagen för en riktig utedag. Från början var vi bara fyra men det har utökats till elva personer varav fem knattar.
Fiske har stått på agendan nästan varje år och även om fångsten varit skral har vi allesammans haft stort nöje av aktiviteten. Förra påsken var lite jobbig, då gick vi upp 04.30 för att angla. Det var kallt ute och vi fick upp en stor gädda, säkert 70 cm lång men en jättekäft. Den fick räven! för ingen ville rensa den, vågade kanske man kan säga.
Kommer några bilder här från 2009, då var det både is och snö kvar. Tror inte att vi fick någon fisk då, möjligen en liten mört.  I år blir det mete från bryggan, ev en tur ut med båten för is finns det inte och snö hoppas jag att vi slipper. Och jag vet att det blir påskiga överraskningar under dagen, allt för att roa barnen. Våran Anna är organisatör. Sen blir det god mat, gott att dricka och mycket prat och skratt.Vi får verkligen hoppas på soligt vårväder.
#40/100





tisdag 8 april 2014

Deklarationsdax

Så har tiden kommit, även detta år, då de flesta kan konstatera att inkomsten varit galet hög och att man betalat alldeles för litet i skatt. Men med dagens pensioner så är det tvärtom! Det är supersvårt att komma upp i nån större inkomst och som pensionär betalar man ju jättemycket i skatt. Eller?
Jag har faktiskt några kronor att vänta inom en inte alldeles för avlägsen framtid. Tack för det.
Och inte är det särskilt krångligt heller att deklarera heller, jo, om man väljer Chrome som har problem med Nexus som råder över e-legitimationen, men med Explorer går det lätt som en plätt. Hjälpte bror min, han hade en K5:a samt reseavdrag att redovisa. Den förstnämnda innebar inga problem, men med bilresorna var det värre. Då måste man gå in på 'Ändra' och där välja Reseavdrag. Skrev i hela beloppet i rutan och vips, så var det klart. Dä ä otrolit va enkelt det är med datamaskin och internätt.... 
Men vi fick i alla fall en trevlig pratstund samtidigt som vi drack en kopp kaffe.

Här är beviset - bofinken är här. Bilden tog jag i söndags ute vid stugan, och då hade han varit här säkert en vecka redan.

#39/100


måndag 7 april 2014

Idag kom regnet

Vaknade av att det droppade på fönsterblecket - ett lätt vårregn och inte som tidigare morgnar då det varit frost utanför. Välkommet, det binder dammet efter sopningen av gatorna men det klart, solsken är ju mysigare förstås. Nu spelade det ingen större roll, det var gym som gällde på fm och sen målning på eftermiddagen. Hämtade tavlorna från utställningen också, det var bara en kvar (av tre), de andra var sålda! Naket är tydligen gångbart, hörde av personalen där att de var mkt populära till o med bland barnen som besökte biblioteket. Ja, ja, det var naket men ändå anständigt, så det så. Och målningar kan man publicera utan att ha intyg från modellen....
Nu på kvällen var det årsmöte på fotoklubben. Lättsamt och trevligt förstås, en hel del idéer och planer för våra träffar under vår och sommar. Tyvärr så blir det väl som vanligt svårt att få till det, folk är så upptagna numera - även jag. Men det verkade som om de flesta hade ambitionen att delta, vi får väl se!

Igår ute vid stugan så kom tranorna flygande så att jag fick tillfälle att fotografera dem, ingen särskilt bra bild förstås men det var på redigt långt håll. De flyger kors och tvärs över sjön och skränar. Härligt, de hör våren till!
#38/100


söndag 6 april 2014

Så skön den här helgen varit

Vi har varit i stugan och njutit av vårsolen, jag har planterat påskliljor i entrékrukorna, satt om pelargoner, ja den ena ser ut som om det skulle kunna bli en så småningom, finns iaf lite grönt på den. Den andra är - ingenting! men jag chansar och ger den ny jord och lite vatten, så kanske, kanske... Det är den blomman som fungerade under lång tid som korsspindelboning förra sommaren. Och ska sanningen fram så hoppas jag att hen har flyttat, gärna låååångt bort, for ever.
Lite dahliaknölar har jag också fått ner i jorden så kära syster har lite att vattna och vårda ett tag i vår.

Här är korsspindeln i full färd med att paketera en fluga som kommit för nära det klibbiga nätet.
Jag var lite smårädd för den, den är ju faktiskt giftig även om den är ofarlig för oss människor.

#37/100

lördag 5 april 2014

On the edge

Sitter här ute i skogen med klen uppkoppling. Har haft gäster ikväll, mat och lite kortspel. Nu sover Guben och jag ska strax göra honom sällskap.
Var på möte med konstföreningen idag. Det var riktigt givande, hoppas att det blir något av alla idéerna. Föreningsliv är ganska kul emellanåt även om det tar lite tid också
Nä nu är det nattinatti!
#36/100

torsdag 3 april 2014

Lokstallarna #5/52

Bara 47 byggnader kvar efter dennaoch nio månader kvar på året, 38 veckor.... låter svårt att få ihop det tycker jag.
Idag blir det i alla fall Lokstallarna, den gamla vackert tegelröda, halvcirkelformade byggnaden som en gång tjänstgjorde som lokstall. Sedan några år tillbaka är det loppis, prylförsäljning, café och vandrarhem. Ingvar Oldsbergs gamla järnvägsvagnar fungerar som vandrarhem, du får alltså bo i sovvagn. Lite annorlunda.
Det ligger bara hundra meter från stranden och femhundra meter från Rättviks centrum och är alltså lättillgängligt. Utanför portarna finns vändplattan och mekaniken kvar som de använde för att ändra riktning på de gamla ångloken.
Solnedgången över Siljan speglar sig i fönstren på den här bilden!
#35/100





onsdag 2 april 2014

Fan, va solen dammar!

Var på gymmet idag på fm, jag gillar det men ibland är det svårt att komma upp och iväg. Latmasken...
Men Guben körde mig i bilen, väl där så kom jag på att jag glömt ryggan, det var bara att få honom att vända hem igen. Och så blev det, tack min vän! Och i tid kom jag också.
Väl hemma efter dryga timmen så lyste solen så vackert in genom fönstret och då såg man förstås allt damm och smuts som samlats i hörnen, under hur lång tid vill jag helst inte berätta. Extra smutsigt också tack vare sopmaskinen som städat på gatan utanför. Så det blev ut med mattorna, dammsugning överallt även soffan, tavelramarna, fönsterbänkarna och därefter torkning av golven. Fönstren är fortfarande ogjorda men hela nedervåningen har fått en uppfräschning.  Jag flyttade runt lite tavlor också, är inte riktigt nöjd ännu, men det blev hyfsat ändå. Har väl lite för många att välja på....
Hann med att få in en fläskstek i ugnen också, den blir fin till helgen. Dagens middag bestod av falukorv, potatis och morötter till Guben och blomkålsmos till mig. Vi fick inget vin till! Sen har det varit TV för hela slanten, fick ju lov att se finalen i Mästerkocken! Amir vann, roligt!
Men nu väntar sängen - före midnatt för en gång skull! Natti natti
#34/100
Ser man på, jag hade en bild på en av mina tavlor, men den kom inte upp på väggen idag!


tisdag 1 april 2014

Tillsammans, fototriss #253

Tillsammans var temat den här gången och tack vare att det är två veckor, så hinner även jag med.
Inte många tillfällen till fotograferande så det fick bli arkivet, den enda nytagna bilden är de två änderna som jag lyckades få med på bild vid en morgonpromenad häromdagen. Håll till godo!
Kolla in fler trissar här

#33/100